Lunchen als een edelman

Het spreekwoord luidt: ‘Ontbijten als een koning, lunchen als een edelman, dineren als een edelman,’ oftewel zorg dat je ’s ochtends een stevig ontbijt eet. De reden hiervoor is dat je de dag zo productief mogelijk wilt beginnen. ’s Middags mag het iets minder zijn. Je hebt de halve dag er al op zitten, maar wilt dezelfde productiviteit houden als ’s ochtends. Bijvullen is dus noodzakelijk. ’s Avonds mag het allemaal een stuk minder. Je gaat daarna toch slapen. Voor veel mensen is de realiteit echter anders. Dit wil zeggen dat de grootste maaltijd van de dag juist aan het einde wordt gegeten. Overdag zijn een bakje yoghurt en een paar boterhammen met kaas de gebruikelijke kost.

Druk, drukker, drukst

Het is eigenlijk ook wel logisch dat deze keuze wordt gemaakt. Overdag zijn mensen op hun werk en hebben ze geen gelegenheid om uitgebreid te dineren. Voor schoolgaande kinderen is het helemaal lastig. Met slechts een kwartier tot een half uur pauze is er niet eens tijd om een groot bord leeg te eten. Bovendien hebben de meeste ouders in de ochtend helemaal geen tijd om de brooddoos van hun kinderen vol te stoppen met een variatie aan gezonde dingen. Toch is het wel de overweging waard om de porties van de drie maaltijden enigszins aan te passen.

Een perfecte samenstelling

Of het eten warm of koud is, maakt weinig uit. Uiteindelijk gaat het om de samenstelling van de maaltijd. Sla dus eens de boterham met kaas over en kies voor een alternatief. Denk hierbij aan een wrap met groente en een handvol noten of koude pastasalade met kip. Variatie is gemakkelijk aan te brengen door te kijken naar de verschillende voedingsstoffen. Een bijkomend voordeel van een meer gevarieerde lunch is dat er minder kans is op de beruchte after dinner dip (of in dit geval de after lunch dip). Deze wordt veroorzaakt doordat je lichaam begint met het verteren van het eten. Dit is dus na iedere maaltijd onvermijdelijk. Toch zijn er ook factoren die het verergeren. Eten met veel suikers verergert de effecten, want het lichaam krijgt eerst een kick van de suikers en kakt daarna in. Producten zoals brood (met zoet beleg) en fruitsapjes bevatten deze suikers. Door die te vervangen sla je dus meerdere vliegen in één klap. Vul de drinkbus kind dus gewoon met water en zorg voor variatie in de brooddoos.

Geen tijd om te ontbijten als een koning en te lunchen als een edelman? Probeer dan gewoon drie keer per dag te eten als een edelman!

Geef een reactie